2011. december 23., péntek

Excursión a la Rioja #2: Ezüstös reflexek, kerek savak


Ahogy azt az előző részben is említettem, Pamplona egy hangulatos spanyol kisváros. Ez azt jelenti, hogy mindenképp érdemes meglátogatni, azonban egy nap után már nem tartogat túl sok újdonságot. Így aztán másnap azzal a kellemes tudattal ültünk be az autóba, hogy remekül terveztük meg a menetrendet.

A Rio Ebro partján fekvő Logrono a napsütés és a sárguló levelek pazar látványával fogadott minket. 




A legendárium szerint itt található a leghosszabb bár a világon. Ez így azért nem teljesen igaz, a leghosszabb bár valójában egy utca, a Calle de Laurel. Itt azonban egymást érik a bárok, mindegyik előtt néhány hordóval, amit kifejezetten arra szolgál, hogy rajta könyökölve bort igyunk. Így egy kicsit tényleg olyan, mintha egy nagy bárban járnánk asztaltól asztalig. No meg persze itt októberben még bőven elég jó idő van ahhoz, hogy nyugodtan lehessen este (éjszaka) a szabad levegőn borozni. 


 
Mivel egy üveg jó bor elfogyasztása négy vidám embernek semeddig sem tart, sok helyet ki tudtunk próbálni. Volt, ahová többször is visszatértünk, például az alábbi serrano sonkás bocadillo kedvéért. No meg azért, hogy lenyúljak egy poharat, hogy Barcelonában is meg tudjam adni a módját a borozásnak.


 
Az este során azt is megtudtuk, hogy a helyi focicsapat az 1949-50-es szezonban hatalmas tettet hajtott végre: a harmadosztály megnyerésével kiharcolta a jogot a másodosztályban való szereplésre. Erre természetesen mi is koccintottunk, biztos titeket is megérint ez a dolog, íme a hősök:




A túra „szakmai” része az utolsó napra maradt, ekkorra sikerült ugyanis megszerveznünk egy látogatást a Franco Españolas nevű pincészetbe. Amíg Magyarországon a legtöbb pincészet elég sokféle bort készít, addig itt (mármint Spanyolországban) erre egyáltalán nem törekednek, szinte csak házasítást készítenek. A borokat három különböző kategóriába sorolják, elsősorban a szőlő minősége és a hordós érlelés hossza alapján (Crianza, Reserva, Gran reserva). A szőlőfajtáknak pedig közel sem tulajdonítanak akkora jelentőséget, mint itthon, sokszor rá sem írják a címkére, milyen szőlőből készült a bor. 



 
A Franco Españolas egyike a legnagyobb riojai pincéknek. Ez a pincerendszer méretei alapján nekünk is elég hamar feltűnt. Ezek a nagy picék elsősorban az átlagfogyasztót célozzák meg, ezért a megbízhatóságot részesítik előnyben. A borász elmondása alapján minden erejükkel arra törekednek, hogy a különböző évjáratok közötti különbséget minimálisra csökkentsék. Ha valaki egyszer megkóstolt egy Franco Españolas Crianza-t öt éve, az most is pontosan tudja, mire számíthat. 

Bár ez a hozzáállás kissé unalmassá teszi a boltok boros polcait, szerintem nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a spanyolok sokszor isznak bort az ebédhez/vacsorához (sőt, én már láttam olyat, aki a reggeli sonkás tojáshoz is vörösbort rendelt). Egész egyszerűen nem kell különösebben szakértőnek lenni ahhoz, hogy valaki eligazodjon a boros polc előtt és megfizethető áron jó bort vegyen.




A pincelátogatás végén még megkóstoltunk egy Reserva-t, hogy aztán újra fejest ugorjunk a spanyol autópályák varázslatos világába. Egy nagyon jó hétvégét töltöttünk el Riojaban, és sokat is tanultunk. Én legalábbis biztosan, azóta sokkal magabiztosabban lépek be a lakásomtól két háztömbnyire található borszaküzletbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése