2011. október 12., szerda

Finomságok Katalóniából


Ha már itt vagyok Barcelonában, próbálok minél többször olyan ételeket enni, amiket otthon nem tudok, vagy legalábbis nem szoktam. Ez nem is túl nehéz, még az egyetemi menzán is mindig találok valami különlegeset, kedden például bébi polipot ettem. A városban pedig kismillió hely kínálatából válogathatok, a spanyolok ugyanis nagyon gyakran járnak étterembe. Ami azt illeti, válogatok is rendesen, ebből következik egy kis ízelítő – sok képpel és kevesebb szöveggel.

 
Rögtön elsőnek egy kép a legendás Bar Celta Pulperíából: patatas bravas (sült krumpli salsa szósszal), chorizo (kolbász) és calamari a la romana (tintahalkarika). A fotós nem volt elég gyors, mire előkapta a gépet, már alaposan megdézsmáltuk a tapasokat :)

Íme egy tökéletesen véletlenszerűen kiválasztott tapas bárban elköltött kiadós vacsora. Paella tengeri herkentyűkkel, empanadas (tonhalkrémmel töltött pite), calamari, patatas bravas (ezúttal salsa és fokhagymás szósszal), valamint tortilla de patata (krumplis hagymás rántotta). És persze az elmaradhatatlan barcelonai sör, az Estrella Damm.


Találtam egy tapast bárt, ahol kis adag tapasokat adnak elég olcsón, így sok mindent meg lehet kóstolni. Itt éppen paradicsomos olivás kenyér,  kecskesajt, kecskesajttal töltött paprika, calamari és végül szintén sajttal töltött, rántott jalapeno paprika a menü. Hozzá pedig egy pohár riojai bor és sangria.


Ránézésre sárgadinnye, ízre elég nehezen meghatározható, valahol félúton a sárga- és a görög dinnye között.

Ez az izé a kókuszpálmán terem, állítólag ez a virága (amit én továbbra is nehezen hiszek el...). Állaga a kiwihez, ízre talán a szőlőhöz hasonlít.

Egy újjabb kép a Pulperíából: két szélen chocos (ez is tintahal) és patatas bravas, középen pedig a fő attrakció: pulpo a la gallega, azaz polip galíciai módra.
 
A legtöbb étteremben van napi menü, ami előételből (primero), főételből (segundo), kenyérből, desszertből és italból áll. Az első képen a két primero látható: lasagne és kagyló. A segundo pedig: nem túl izgalmas csirkehús sültkrumplival, viszont nagyon finomra megsütött paprikával, illetve nyelvhal (lenguado) salátával

Ó igen, egy saját készítésű vacsora: rákfarokkal és kagylóval felturbózott paradicsomos tészta, manchego sajt és olivás, citromos zöldsaláta. Hozzá természetesen egy üveg riojai bor (az utcasarkon pont van egy borkereskedés, ebből a szempontból is kiváló helyen lakom :)).

 
A helyszín ezúttal Barceloneta, közel a tengerparthoz és a kikötőhöz. Az elmaradhatatlan patatas bravas mellett csupa különlegesség: kecskesajt salátával, bacalao-ból (tőkehal magyarul, azt hiszem) készített gombóc és középen cápahús. Nekem az utóbbi ízlett a legjobban, hihetetlenül puha és omlós volt. És végül két pohár cava (katalán pezsgő).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése