Ha már itt vagyok
Barcelonában, próbálok minél többször olyan ételeket enni, amiket otthon nem
tudok, vagy legalábbis nem szoktam. Ez nem is túl nehéz, még az egyetemi menzán
is mindig találok valami különlegeset, kedden például bébi polipot ettem. A városban pedig kismillió hely
kínálatából válogathatok, a spanyolok ugyanis nagyon gyakran járnak étterembe. Ami azt illeti, válogatok is rendesen, ebből következik egy kis
ízelítő – sok képpel és kevesebb szöveggel.
Rögtön elsőnek egy kép a legendás Bar Celta Pulperíából: patatas bravas
(sült krumpli salsa szósszal), chorizo (kolbász) és calamari a la romana
(tintahalkarika). A fotós nem volt elég
gyors, mire előkapta a gépet, már alaposan megdézsmáltuk a tapasokat :)
Íme egy
tökéletesen véletlenszerűen kiválasztott tapas bárban elköltött kiadós vacsora. Paella tengeri herkentyűkkel, empanadas (tonhalkrémmel töltött pite),
calamari, patatas bravas (ezúttal salsa és fokhagymás szósszal), valamint tortilla de
patata (krumplis hagymás rántotta). És persze az elmaradhatatlan barcelonai sör,
az Estrella Damm.
Találtam egy
tapast bárt, ahol kis adag tapasokat adnak elég olcsón, így sok mindent meg
lehet kóstolni. Itt éppen paradicsomos olivás kenyér, kecskesajt, kecskesajttal töltött paprika,
calamari és végül szintén sajttal töltött, rántott jalapeno paprika a menü. Hozzá
pedig egy pohár riojai bor és sangria.
Ránézésre sárgadinnye,
ízre elég nehezen meghatározható, valahol félúton a sárga- és a görög dinnye
között.
Ez az izé a
kókuszpálmán terem, állítólag ez a virága (amit én továbbra is nehezen hiszek el...). Állaga a kiwihez, ízre talán a szőlőhöz hasonlít.
Egy újjabb kép a
Pulperíából: két szélen chocos (ez is tintahal) és patatas bravas, középen
pedig a fő attrakció: pulpo a la gallega, azaz polip galíciai módra.
A legtöbb
étteremben van napi menü, ami előételből (primero), főételből (segundo),
kenyérből, desszertből és italból áll. Az első képen a két primero látható: lasagne és kagyló. A
segundo pedig: nem túl izgalmas csirkehús sültkrumplival, viszont nagyon
finomra megsütött paprikával, illetve nyelvhal (lenguado) salátával
Ó igen, egy saját
készítésű vacsora: rákfarokkal és kagylóval felturbózott paradicsomos tészta,
manchego sajt és olivás, citromos zöldsaláta. Hozzá természetesen egy üveg riojai bor (az
utcasarkon pont van egy borkereskedés, ebből a szempontból is kiváló helyen
lakom :)).
A helyszín ezúttal Barceloneta, közel a tengerparthoz és a kikötőhöz. Az
elmaradhatatlan patatas bravas mellett csupa különlegesség: kecskesajt
salátával, bacalao-ból (tőkehal magyarul, azt hiszem) készített gombóc és
középen cápahús. Nekem az utóbbi ízlett a legjobban, hihetetlenül puha és omlós
volt. És végül két pohár cava (katalán pezsgő).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése