2011. október 17., hétfő

Élet a Tibidabon túl


Hátha van közöttetek, akiket nemcsak a focimeccsek, a kulináris élmények és a kirándulások érdekelnek, írok egy kicsit az egyetemről is. Lassan már több mint egy hónapja elkezdődött a suli, úgyhogy lassan összegyűlt egy posztra való gondolat.

Az egyetem sajnos az isten háta, azaz a Barcelonát körülvevő hegyek mögött van. Így aztán vonatozni kell a belvárosból, egy óra oda, egy óra vissza. Persze ez nem feltétlenül üresjárat, ezt a bejegyzést épp a vonaton írom, miután betoltam két csokis croissant és egy kis jegeskávét :) Szóval az órák az Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) campusán vannak. A campus maga nem valami szép (nagy szocreál betonkockákat kell elképzelni), viszont minden megtalálható benne. Több étterem közül is választhatunk, elsősorban a tengeri herkentyűk, saláták és a sült krumpli uralják a menüt. Emellett a hatalmas sportkomplexumot is igénybe vehetjük (azért nem ingyen sajnos). Múlt héten egy elég jó műfüves pályán fociztunk, utána úszás, jacuzzi, és szauna következett, végül a sort két sörrel zártuk. De a falmászástól kezdve a teniszen át a jógáig tényleg mindent lehet csinálni.


Az órák nem valamelyik nagy egyetemi kockában vannak, hanem a Institut d'Anàlisis Econòmica közgazdasági kutatóintézet épületében. Ez abból a szempontból jó, hogy minden óra ugyanabban a teremben van, amit aztán délután is használhatunk – általában ebéd után oda szoktunk visszamenni tanulni. Családias a légkör és így a tanárokkal is könnyebb közvetlen kapcsolatba kerülni, beszélgetni egy kávé mellett a szünetben. Hátrány viszont, hogy a kutatók gyakran rendeznek konferenciákat, workshopokat, amiből nekünk csak egy nagy, ételekkel és italokkal megrakott asztalt látványa jut rögtön a bejárat mellett, ahonnan nem vehetünk el semmit…

Egyszer azért fordult a kocka. Rendeztek nekünk egy rövid évnyitót, amin csak a mi programunk tanárai és diákjai vettek részt. A programigazgató közölte az egybegyűltekkel, hogy nem akar semmit sem mondani, viszont a folyosón már vár minket az enni- és innivaló, úgyhogy menjünk kis és ismerkedjünk egymással kötetlenebb formában. Egy óráig tartott, amíg mindent elpusztítottunk, és közben jelentőségteljesen néztünk a mellettünk elhaladó kutatókra :) Ők ebből valószínűleg semmit sem vettek észre, de mi nagyon jól szórakoztunk.

A közvetlen hangulat egyébként is jellemző. Volt egy másik megnyitó is, amin a teljes GSE közösség részt vett. Öt(!) beszéd szerepelt a programban, ami elsőre félelmetesnek tűnt, de mindegyik vicces és frappáns volt. A legfontosabb szabályok, amikre felhívták a figyelmünket:

  • Soha, de soha ne tanuljunk egyedül – egymástól sok mindent megtudhatunk, amit a tanároktól nem
  • Soha, de soha ne igyunk egyedül – ezt azt hiszem nem kell magyarázni
  • Beszéljünk a tanárokkal – bármikor fordulhatunk hozzájuk, nem fognak minket elhajtani.
  • Szurkoljunk a Barcelonának – a végén úgyis ők nyernek, felesleges a Real Madriddal frusztrálni magunkat
Ezután pedig megint csak fogadás következett a szokásos menüvel: serrano sonka, tortilla, machengo sajt, tonhalas szendvics, sör, bor, cava (ez a katalán pezsgő), aznap este nem kellett vacsorázni…



A spanyolok szeretnek ünnepelni, ugyanis szerveztek egy harmadik megnyitó ünnepséget is. Ezt csütörtök délben tartották, át kellett miatta rakni néhány órát, de ez sem zavarta őket. Ez volt a hivatalos megnyitó, ennek megfelelően elég unalmas volt. Bár az tetszett, hogy Katalónia elnöke is ott volt. És ha már meghívták, akkor minden második mondatába belefűzte az „Our country, Catalunya” fordulatot – mintha Spanyolország, mint olyan nem is létezne. 

Azért pár szót csak írok az órákról is. Egyelőre négy tantárgyam van: mikro, makro, ökonometria, és egy számítógépes óra, ahol a Matlab-bal és a Stata-val ismerkedünk. Bár jó néhány dologról már hallottam a közgázon, azt hiszem sok mindent jobban megértettem. Egészen alapvető dolgokat is nagyon alaposan és jól felépített struktúrában adnak elő, ami rávilágít sok mindenre. Ingyen ebéd viszont nincsen, minden héten minden tárgyból kapunk házi feladatot. Ez elsőre nem feltétlen tűnik soknak, de a legelső, a tanár elmondása szerint könnyedebb mikro házi három A4-es oldalnyi kérdésből áll. Szóval azért elszöszölünk vele, mire nagyjából minden feladatot megcsinálunk, íme egy kép, mi marad utánunk, ha befejeztük aznapra a közös tanulást:

(C) Jennifer Evans Riphagen

A házi feladatok néha már-már életre kelnek. Volt olyan, akinek az az érzése támadt, hogy miután két estét és egy egész hétvégét együtt töltöttek, egész komoly párkapcsolat alakul ki közte és az ökonometria házi között… Eközben a második makro feladatsor épp egy Gaudí túrán vesz részt: 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése