2012. július 11., szerda

Estadios en Espana

Amikor nekivágtam ennek az egy évnek, megfogadtam, hogy kimegyek meccsre amilyen gyakran csak tudok. És nemcsak Barcelonában, hanem minél több városban. Ebben a posztban igyekszem egy csokorba gyűjteni azokat a stadionokat, amikbe eljutottam. 


Madrid - Santiago Bernabeu

Egy kis csalással indítok, Madridban ugyanis még 2008-ban jártam. Bár csak pár napot voltunk ott, szerencsére pont rendeztek bajnoki fordult, így ki tudtam menni a Real Madrid - Athletic Bilbao meccsre. A stadion már üresen is impozáns képet nyújtott. Nem véletlenül, Spanyolország második, Európa harmadik legnagyobb stadionja (legalábbis a wikipedia szerint).






Bilbao - San Mamés

Mamés egy keresztény mártír volt, akit a rómaiak az oroszlánok elé vetettek. Róla nevezték el azt a templomot, ami a stadion közelében áll - így kapta meg ugyanezt a nevet a stadion is. A helyiek sokszor csak Katedrálisnak hívják - egyszerre utalva a név eredetére és arra, hogy számukra az Athetic Bilbao már-már vallásos rajongás tárgya. Nem számít hogy süt a nap vagy esik az eső, nyer a csapat vagy veszít, a remek hangulat és a telt ház mindig garantált. Ezt én is megtapasztaltam, bár a csapat simán kikapott 3-0-ra a Valenciától, a meccs végén a játékosok vastaps közepette vonultak be az öltözőbe.






Sevilla - Benito Villamarín

Sevillában két első osztályú csapat van és mindkettő saját pályán játszik. Azt pedig a saját bőrömön tanultam meg, hogy ez nem minden, van egy harmadik stadion is a városban. Néhány csoporttársammal néztük együtt a Spanyolország-Kína felkészülési meccset az EB előtt, és nem tudtuk, hogy hol játszanak. Osvaldo Sevillát tippelte, én viszont, mivel voltam mindkét sevillai stadionban, biztos voltam benne, hogy nincs igaza. Annyira biztos, hogy fogadtam is 6 sörben - aztán persze kiderült, hogy pár éve szerettek volna olimpiát rendezni, és építettek egy 70 ezres stadiont.

A Real Betis hagyományosan a szegények klubja volt, ma már azonban nincs igazán ilyen különbség a két sevillai csapat között. A stadion eléggé eklektikus, olyan mintha véletlenszerűen dobálták volna egymásra a különböző lelátó részeket. A meccs maga mérsékelten indult izgalmasan, de aztán belejöttek a hazaiak és egy 3-0-ás győzelemmel küldték haza a Villarealt (akik aztán ki is estek végül).




Sevilla - Ramón Sánchez Pizjuán

A városi rivális Sevilla FC meccsére is kijutottunk az andalúziai körutunk során, és mivel potyogtak a gólok rendesen (Sevilla-Rayo Vallecano 5-2), azt hiszem még Anya sem unatkozott :)




Malaga - La Rosaleda

Minden bizonnyal a malagai futball aranykorát éljük majd a következő években. A klubbot nemrég megvásárolta egy arab sejk, aki nem sajnálja a pénzt a csapat megerősítésére. A projekt jól halad, negyedik helyen végeztek a bajnokságban, így indulhatnak a Bajnokok Ligája selejtezőben. Meccs sajnos nem volt, de a stadionba azért be tudtunk menni körbenézni.



 
A város neve Malaka volt a római időkben, erről kapta a nevét a helyi ultracsoport. Egy jó tanács: ha valaki Görögországba megy, az IMF és a Merkel mellett a Malaka szóval is óvatosan bánjon!



Barcelona - Estadi Olímpic Lluís Companys

A Montjuic oldalán található stadiont (mint annyi minden mást a környéken) az 1929-es világkiállításra építették. Az eredeti tervek szerint itt rendezték volna az 1936-os olimpiát, a polgárháború azonban ezt meghiúsította. A névadással is erre emlékeznek, Lluís Companys Katalónia elnöke volt, akit 1940-ben Franco katonái kivégeztek a Montjuic tetején álló várban.

Barcelona végül egy fél évszázadnyi várakozás után 1992-ben adhatott otthont az olimpiának. Hogy mekkora mérföldkő volt ez az esemény a város életében és fejlődésében, azt jól mutatja, hogy a mágikus szökőkút minden nap az olimpia hivatalos dalával fejezi be a műsort.

A stadion különösen kívülről gyönyörű, egy palotára hasonlít. Ma is gyakran rendeznek itt mindenféle eseményeket, pár nap múlva például junior atlétika VB-t. Korábban a másik barcelonai focicsapat, az RCD Espanyol is itt játszott, de nekik túl nagy volt, ezért nemrég elköltöztek.





Barcelona - Estadi Cornellà-El Prat

Az RCD Espanyol új, szupermodern otthona, amit 2009 óta használnak. Ide Mártit is elhoztam, együtt néztük meg az 1-1-re végződő Espanyol - Sevilla meccset. 




Barcelona - Palau Blaugrana

Bár messze a foci a legnépszerűbb, az FC Barcelona több más szakosztályt is működtet. Méghozzá elég sikeresen, a kosár-, a kézilabda- és a futsal csapat is bajnok lett idén Spanyolországban (amellett, hogy mindhárom a legszűkebben vett európai elitbe tartozik). Ezeknek a csapatoknak a 7500 fős Palau Blaugrana ad otthont, közvetlenül a Camp Nou mellett.

Barcelona - Galatasaray 79-50, kosárlabda Euroliga

 Barcelona - Murcia 4-1, futsal bajnoki döntő

 Barcelona - Montpellier 36-20, kézilabda Bajnokok Ligája

A megunhatatlan Barca-induló

Barcelona - Camp Nou

És végül a Camp Nou, ahol összesen 7 meccsen keresztül nézhettem élőben a világ jelenlegi legjobb csapatát. Nos, az sem véletlen, hogy a blog első bejegyzése is innen tudósított :) Láttam, ahogy földbe döngölik a bajnoki ellenfeleket, kiejtik a Real Madridot a kupából, kiesnek a Chelsea ellen a BL-elődöntőben és véget nem érően búcsúztatják a négy év alatt legendává váló Pep Guardiolát. Leginkább a Camp Nou-ban tett látogatásoknak köszönhetem azt is, hogy Silva-t leszámítva az EB-győztes, korszakos spanyol válogatott minden fontos játékosát láttam élőben játszani.

Elsősorban azonban nem eredményekre, hanem pillanatokra fogok emlékezni. Arra, amikor Messi egyedül elindul a labdával öt védő ellen, még a félpályánál tart, de a nézők már emelkednek fel a székükből, mert úgy érzik, hogy gólhelyzet van. Vagy amikor a spanyol válogatott egyik EB-meccse után énekeljük a Barca-indulót a metróban és egy öreg katalán bácsi csatlakozik hozzánk. Vagy amikor a Chelsea ellen Juan Mata minden egyes labdaérintésénél hallom, hogy "puta espanol de mierda!". Vagy arra, hogy ülök a stadionban és nem hiszem el, hogy létezik annyira zseniális játékos, mint Andrés Iniesta (ez mondjuk nem csak egy pillanat - azóta sem hiszem el).







Debrecen - ?

A poszt ötlete egyébként akkor született meg, amikor májusban volt szerencsém élőben megtekinteni a Honvéd-Debrecen magyar bajnoki mérkőzést. Mit is mondhatnék, remélem előbb-utóbb eljutunk oda, hogy a Lokinak is lesz egy olyan stadionja, ami akár be is férne egy ilyen összeállításba.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése